Decorul minimalist tinde adesea sa fie considerat ca fiind un spatiu semi-mobilat. Un dormitor minimalist este caracterizat de o paleta de culori discrete si de o simplitate dezgolita.
In timp ce camerele pline de mobila sau comode din lemn au o multime de optiuni pentru a distrage vizual de la plictiseala, a avea mai putine lucruri inseamna ca totul in camera ar trebui sa fie frumos si practic.
Cu toate acestea, desi reducerea elementelor este o caracteristica importanta, minimalismul nu se limiteaza doar la aceasta.
Considerentele estetice privind formele, culoarea sau orientarea mobilierului catre solutii cu adevarat eficiente au multe de spus in aceasta privinta.
Te gandesti sa iti amenajezi camera cu o estetica minimalista? Iata cateva sfaturi pentru a profita la maximum de aceasta tendinta decorativa care a devenit o tendinta generalizata.
O paleta limitata
Decorul minimalist poate merge dincolo de paleta neutra clasica de negru, alb si gri. Secretul este sa pastrezi o paleta simpla si sa nu folosesti culori stralucitoare, pasteluri sau alte combinatii complexe de culori.
Cele mai bune culori neutre sunt cele neutre pentru un look minimalist, alaturi de nuante inchise, alb sau tonuri medii. Aspectul discret al acestor culori mentine atmosfera si seninatatea unui dormitor.
Daca doresti sa aduci accente de culoare, este bine sa te limitezi la aceeasi paleta cromatica precum cea folosita pentru mobilier.
De exemplu, daca ai folosit bej, crem sau gri pal pentru mobilier, joaca-te cu nuante de verde, maro inchis si caramiziu pentru accesorii, ca sa pastrezi aceeasi nota a culorilor de pamant.
Draperiile, in schimb, pot crea o adevarata oaza de culoare si pot schimba total atmosfera din dormitor.
Pentru aerul rafinat de care ai nevoie, alege unele inalte, care sa ajunga pana la pamant si care sa izoleze fonic incaperea.
Poti opta si aici pentru nuante pamantii sau chiar albastru antracit sau wenge, daca doresti un contrast puternic.
Pat simplificat
Cand vine vorba de mobilarea dormitorului tau minimalist, opteaza pentru un pat cu platforma eleganta, mai degraba decat pentru un pat cu baldachin.
O platforma simpla, cu lenjerie de pat neutra, de culoare solida, este un semn distinctiv al unui dormitor minimalist.
Un pat cu platforma elimina necesitatea unei somiere voluminoase. De asemenea, vei descoperi ca paturile cu platforma din lemn au adesea tablii incorporate sau nu au nici una.
Pe langa pernele de pat, cateva perne cu textura sunt suficiente pentru a imbraca un pat cu platforma si a-l mentine echilibrat si proportionat.
Pereti neacoperiti
Intr-o camera minimalista, vrei sa pastrezi un aspect curat, aerisit si ordonat. Asta nu inseamna ca fiecare perete trebuie sa fie gol.
Dar, intr-un dormitor minimalist, trebuie sa agati doar o fractiune din numarul de fotografii sau tablouri folosite in mod normal in alte stiluri de decorare.
Un aspect important intr-o amenajare minimalista il reprezinta ferestrele mari, care ar trebui sa permita sa intre cat mai multa lumina naturala.
Opteaza pentru jaluzele deschise la culoare din material textil sau chiar franjuri, sau pentru rolete de tip zebra.
Mici detalii
In timp ce ideile de dormitoare minimaliste au un design curat si simplu, exista inca loc pentru modele si lucrari de arta selectate.
Solutia consta in controlul elementelor. Alege modele si opere de arta cu o paleta limitata si linii restranse.
Evita imprimeurile florale mari, imprimeurile mici si aglomerate, modelele extravagante si complicate care atrag prea mult atentia.
Dormitorul minimalist se bazeaza in principal pe blocuri solide de culori neutre pentru a obtine un sentiment de liniste.
In cazul operelor de arta, agata o piesa mare care evoca un sentiment de calm atunci cand o vezi pe perete.
O alta pata de contrast si de culoare in dormitor poate fi covorul. Acesta poate fi ales intr-o nota usor diferita fata de restul pieselor din incapere, daca acesta va fi singura pata de culoare mai mare de acest fel.
Echilibru si simetrie
Minimalismul este despre armonie. Acorda o atentie deosebita dimensiunii mobilierului din dormitor si dimensiunii camerei tale.
Mobila mare intr-o camera mica poate da senzatia de inghesuiala, in timp ce mobila mica intr-o camera mare poate da senzatia de pierdere.
Incearca sa-ti aranjezi mobila si decorul cat mai simetric posibil pentru a crea un dormitor ordonat. Atunci cand designul unei camere este echilibrat in mod corespunzator, rezultatul pare calm si controlat, ceea ce este o caracteristica a stilului minimalist.
Lenjerie de pat alba
Poti obtine un aspect curat cumparand cearceafuri, perne, paturi si plapumi din bumbac, in culori neutre, simple.
Lenjeriie de pat albe si frumoase pot face toata diferenta in ceea ce priveste aspectul proaspat si curat al dormitorului tau.
Cel mai bun lucru despre lenjeria de pat alba este ca o poti gasi in orice magazin. Cearsafurile simple sunt adesea mai ieftine in comparatie cu cele imprimate si colorate, ceea ce le face o modalitate economica de a crea un dormitor minimalist.
Planificarea camerelor minimaliste ar trebui sa fie orientata spre eficienta, adica utilizarea elementelor si resurselor minime pentru a satisface nevoile de zi cu zi. Mobilierul si amenajarea acestuia ar trebui sa fie in slujba nevoilor derivate din utilizarea locuintei.
Cred ca aceasta tema este extrem de actuala si merita atentia noastra. Este impresionant cum autorul a reusit sa adune atatea informatii relevante intr-un singur articol si sa le prezinte intr-un mod coerent si captivant. Sper ca acest gen de articole vor continua sa fie publicate pentru a ne ajuta sa ne educam si sa ne dezvoltam mai mult.
Articolul de pe Radiante.ro este foarte interesant si ofera informatii valoroase despre subiectul abordat. Autorul a reusit sa transmita clar mesajul sau si sa aduca argumente solide pentru punctul sau de vedere. Este important sa discutam mai mult despre acest subiect si sa constientizam impactul sau asupra societatii.