Producerea propriilor alimente evita utilizarea de substante agrochimice, favorizeaza utilizarea eficienta a apei si energiei si iti permite sa reutilizezi deseurile organice.

Este foarte usor sa cultivi legume, fructe si plante aromatice pe o terasa sau pe balcon. Sunt sanatoase si gustoase, culorile lor adauga o nota decorativa, iar cultivarea lor in ghivece si jardiniere faciliteaza schimbarea locatiei lor.

Un minim de spatiu in gradina, pe terasa sau pe balcon este suficient pentru a te bucura de propria cultura. La fel cum exista persoane ale caror hobby-uri sunt pictura, muzica sau scrisul, exista si persoane carora le place gradinaritul.

In zilele noastre, majoritatea dintre noi locuim departe de spatiile naturale, in mijlocul oraselor in care spatiile verzi sunt o exceptie in mijlocul betonului.

In randurile de mai jos o sa gasesti idei si trucuri pentru a putea sa-ti amenajezi o mica gradina cu fructe si legume la tine acasa si astfel sa obtii un decor impresionant.

Ce plante poti creste cu minim efort?

In general, ierburile care joaca rol de condimente pe care le folosim pentru a da arome speciale mancarurilor noastre preferate sunt cel mai usor de crescut.

Busuiocul, oregano, coriandrul sau rozmarinul sunt cateva dintre ele. Mergand mai departe, poti amenaja o mica gradina in ghivece.

Depoziteaza-le pe etajere pe toate si pastreaza spatiul cat mai aerisit, cat sa ajunga lumina soarelui la toate plantele.

E bine sa stii ca plantele aromatice au nevoie de cel putin patru ore de soare pe zi pentru a se dezvolta in ritm normal, asa ca ai face bine sa pozitionezi ghivecele in cea mai luminoasa parte a balconului.

Daca nu-ti ramane suficient loc pentru toate plantele pe care ti-ai propus sa le cresti, poti pune glastrele cu plante aromatice si in interiorul bucatariei, lasand suficient loc pentru alte ghivece de dimensiuni mai mari pentru balcon.

Masoara cata lumina ajunge pe balcon

Daca ai balconul orientat catre est, e bine sa stii ca plantele pe care le cresti acolo se vor putea bucura de soare doar in prima parte a zilei, deci locul este unul ideal pentru a creste fructe si legume.

Daca, insa, orientarea sa este spre vest, plantele vor avea acces la raze doar dupa-amiaza, deci ar fi mai indicat sa optezi pentru cele care prefera mai degraba locurile cu semiumbra.

Poti masura, propriu-zis, suprafata pe care soarele ajunge nestingherit, pentru a vedea care este locul perfect pentru asezarea ghivecelor.

Decide cat timp poti dedica acestei activitati

Inainte de a decide ce legume, fructe sau plante aromatice vrei sa ai pe balcon, trebuie sa iei in considerare faptul ca acestea au nevoie de ceva timp din partea ta, insa nu in exces.

In functie de cum este orientat balconul tau acestea pot necesita apa de cateva ori pe zi, schimbarea pozitiei in care sunt asezate daca nu au lumina suficienta si chiar de curatare atunci cand este necesar.

Achizitionarea si cultivarea de legume, fructe si plante poate reprezenta o relaxare si incarcare cu energii pozitive, de aceea, chiar daca acestea iti vor rapi cateva minute dimineata si seara, se merita deoarece pot avea si multe efecte benefice asupra ta.

Cultivarea unei gradini de legume acasa poate produce schimbari fiziologice care imbunatatesc sanatatea fizica si mentala si reprezinta unul dintre lucrurile benefice mediului inconjurator.

{{clean}}
{{clean2}}
{{clean3}}