Covoarele sunt un plus incantator oricarei case, aducand caldura, confort si stil. Cu toate acestea, curatarea regulata este esentiala pentru a le mentine frumusetea si longevitatea. 

Diferitele tipuri de covoare necesita ingrijire speciala pentru a se asigura ca raman proaspete si vibrante. In acest ghid cuprinzator, vom explora cum sa curatam fiecare tip de covor, de la fibre naturale la materiale sintetice.

Regula de aur: Aspirati regulat

Indiferent de material, toate covoarele ar trebui sa beneficieze de aspirarea regulata. Acest lucru ajuta la indepartarea murdariei, prafului si resturilor care se pot acumula in timp. Utilizati un aspirator cu setari de inaltime reglabile pentru a evita deteriorarea fibrelor covorului. Pentru covoarele delicate, cum ar fi cele din matase, utilizati un aspirator de mana sau un aspirator cu o perie moale.

1. Covoare de lana

Curatare regulata: Covoarele din lana sunt durabile, dar trebuiesc aspirate bland. Utilizati un aspirator cu cap de aspiratie fara perii pentru a preveni tragerea sau deteriorarea fibrelor.

Curatarea petelor: stergeti imediat orice lichid varsat cu o carpa curata si uscata. Pentru petele persistente, amestecati o solutie de detergent bland si apa. Testati solutia pe o zona neobservata inainte de a o aplica pe pata. Stergeti cu o carpa curata si clatiti bine.

2. Covoare orientale si persane

In mod regulat: daca sunteti norocosul posesor al unui covor oriental si persan trebuie sa stiti ca acesta trebuie rotat la fiecare sase luni pentru a asigura o uzura uniforma.

Curatarea petelor: stergeti imediat scurgerile cu o carpa curata si uscata. Pentru curatarea generala, amestecati o solutie de apa si detergent slab. Testati solutia pe o zona neobservata inainte de a o aplica pe covor. Utilizati o perie moale sau un burete pentru a curata, lucrand in directia gramezii. 

3. Covoare din blana de oaie

Intretinerea regulata: Incepeti prin a scoate covorul din blana de oaie in aer liber si scuturati-l bine pentru a indeparta murdaria si praful. Foloseste o perie moale pentru a peria usor blana in directia fibrelor naturale. Acest lucru ajuta la mentinerea moliciunii si pufosului lanii.

Curatare petelor: Pentru pete mici sau diverse scurgeri, stergeti usor zona afectata cu o carpa curata si umeda. Evitati sa folositi apa fierbinte sau agenti de curatare aspre, deoarece acestea pot deteriora uleiurile naturale din pielea de oaie.

Curatare profunda: Pentru a va curata in profunzime covorul din blana de oaie, umpleti un lighean cu apa calduta si adaugati o cantitate mica de detergent bland din lana. Scufundati usor covorul in apa si agitati-l, permitand detergentului sa patrunda in fibre. 

Clatiti bine cu apa rece, asigurandu-va ca tot sapunul este indepartat. Indepartati excesul de apa apasand covorul intre prosoape curate si uscate. Lasati blana sa se usuce la aer intr-o zona umbrita, evitand lumina directa a soarelui si sursele de caldura.

4. Covoare din piele de vaca

Intretinerea regulata: Lasati-va covorul din piele de vaca in aer liber si scuturati-l pentru a indeparta murdaria si resturile. Utilizati un aspirator cu o perie moale pentru a aspira usor covorul, lucrand in directia parului.

Curatare petelor: Stergeti imediat scurgerile cu o carpa curata si uscata. Evitati frecarea, deoarece poate impinge pata mai adanc in par. Pentru petele persistente, creati o solutie de sapun bland si apa. Umeziti o carpa curata in solutie si stergeti usor pata. Clatiti cu o carpa umeda si uscati.

5. Covoare din bumbac

Curatare regulata: covoarele din bumbac lavabile la masina pot fi curatate intr-o masina de spalat. Urmati instructiunile de ingrijire de pe eticheta covorului, de obicei gasite pe partea inferioara. Utilizati un ciclu bland cu detergent usor si apa rece.

Curatarea petelor: Pentru petele mici, amestecati o solutie din parti egale de otet alb si apa. Stergeti usor pata cu o carpa curata inmuiata in solutie. Clatiti cu apa si uscati.

6. Covoare sintetice (polipropilena, nailon, poliester):

Curatare regulata: Covoarele sintetice sunt adesea rezistente la pete si usor de curatat. Aspirati in mod regulat si utilizati un produs de curatare a covoarelor sau un tratament de pete pentru scurgeri. Urmati instructiunile producatorului pentru orice solutie de curatare.

Curatare profunda: Pentru o curatare temeinica, covoarele sintetice pot fi curatate cu abur. Utilizati un produs de curatat covoare cu un agent de curatare cu pH neutru si asigurati-va ca covorul este complet uscat inainte de a-l pune inapoi in camera.

Curatarea covoarelor implica o combinatie de intretinere regulata si ingrijire specializata bazata pe materialul si constructia covorului. Indiferent daca aveti un covor din lana, sintetic, din blana sau piele naturala, urmati aceste instructiuni va vor ajuta sa va pastrati covoarele proaspete, vibrante si in stare excelenta pentru anii urmatori.

 Verificati intotdeauna instructiunile de ingrijire ale producatorului si, daca aveti indoieli, consultati un serviciu profesionist de curatare a covoarelor pentru sfaturi de specialitate.

Publicare advertoriale SEO contact@xseo.ro

4 thoughts on “Cum sa curatati fiecare tip de covor: pas cu pas pentru a avea grija cat mai mult de ele.

  1. Fiind o persoana care are multe covoare in casa, am fost mereu interesata de modalitatile corecte de curatare. Acest articol mi-a oferit toate informatiile necesare si ma simt mai pregatita acum sa ingrijesc corespunzator covoarele mele.

  2. Ma bucur ca am descoperit acest articol. Curatarea covoarelor nu mai este un mister pentru mine acum. Informatiile prezentate sunt clare si concise, iar pasii sunt usor de urmat. Voi aplica cu siguranta aceste metode de curatare.

  3. Am invatat multe lucruri noi din acest articol despre curatarea covoarelor. Este important sa stiu cum sa le ingrijesc corect pentru a le pastra aspectul si calitatea in timp. Recomand acest ghid tuturor posesorilor de covoare.

  4. Articolul ofera informatii foarte utile despre curatarea diferitelor tipuri de covoare. Pasii sunt bine explicati si usor de urmat, astfel incat sa pot avea grija de ele cat mai eficient. Multumesc pentru aceste sfaturi practice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *