10-motive-pentru-care-oamenii-nu-se-mai-iubesc.jpg

Relatiile necesita munca. Au nevoie de grija, iubire si apreciere. Nimeni nu vrea sa se simta subapreciat, inselat sau neinteles.
Este nevoie de mai mult, nu doar de simpla prietenie si angajamente. Iubirea necesita incredere si respect. Este usor sa te indragostesti. Partea mai dificila este sa ramai indragostit si sa te dedici partenerului pentru toata viata.

Iata 10 motive pentru care oamenii nu se mai iubesc:

1. Lipsa comunicarii

La inceputul unei noi relatii totul se impartaseste. Cand incep sa se cunoasca, cuplurile vorbesc despre tot si toate. Se indragostesc de acele aspecte care ii unesc. Din pacate, cu timpul, comunicarea se rareste. Pentru mai mult de 40 de ani, psihologul si profesorul John Gottman a analizat acest aspect al relatiilor.

El spune ca exista 4 cai prin care comunicarea poate fi afectata: criticism, dispret (sarcasm si porecle), starea de defensiva si ridicarea unui zid intre cei doi (tratamentul tacerii, avand la baza ceilalti trei factori).

Din cauza confortului pe care il simti fata de toate lucrurile pe care le stii despre partener, reiese un disconfort in momentul in care nu mai vrei sa ii ceri ceva sau sa mai spui o data acelasi lucru, fiindu-ti teama sa nu il superi. Comunicarea se disipa pentru ca nu exista o cale eficienta de a rezolva si de a discuta problemele intr-o maniera sanatoasa.

2. Senzatia de invizibilitate
Dupa lungi perioade de timp, persoanele din cuplu incep sa se priveasca cu superficialitate. Parca nici nu ar fi intr-o relatie. Raporturile sexuale devin o amintire. Incetati sa va mai atingeti si sa va mai complimentati unul pe celalalt. Incetati sa va mai priviti. Incepeti sa va comportati mai mult ca doi colegi de camera decat doi indragostiti. Iubirea se evapora.

Nu ar fi o idee buna sa iti blamezi partenerul pentru toate problemele din relatie. Uneori, avem nevoie de distanta pentru a intelege cat de important este acel partener si pentru a reaprinde scanteia de la inceput. Dar, este nevoie de munca.

3. Nesigurante amplificate
Cand partea de dragoste dispare, adevaratele personalitati ies la iveala. Incepem sa ne bazam pe nesiguranta celuilalt. Gelozia incepe sa se infiltreze in relatie. Pentru ca ne simtim invizibili, incepem sa observam ca partenerul se comporta diferit fata de cei din jur. Nu neaparat pentru ca el sau ea ar fi infidel/a. Ci pentru ca dorim sa ne simtim la fel ca la inceput.

Nesiguranta lui se reflecta asupra ta. Problemele ei incep sa influenteze semnificativ felul in care el se comporta. Este o batalie continua pentru mandrie si acceptare. Cea mai buna metoda de a trece peste astfel de situatii este sa tratezi probleme fara a blama in stanga si in dreapta sau fara sa recurgi la critici.

4. Se instaleaza plictiseala
April Masini, autoarea cartii pentru cupluri Romantic Date Ideas, spune: „Cu timpul, oamenii se schimba – sau, mai degraba, isi arata adevarata personalitate. O persoana care isi iubeste cariera stabila ar putea sa realizeze subit ca si-a dorit mereu sa fie un comediant de stand-up si s-ar putea sa abandoneze toate avantajele actuale pentru a-si urma visul. Schimbarea care are puterea de a pulveriza iubirea implica intotdeauna o dorinta estompata de a fi omul real din interior. Este important sa iti cunosti bine partenerul pentru a evita acest sindrom de pierdere a iubirii.”

Una dintre metodele prin care poti evita acest final este sa fii deschis si sa accepti alegerile partenerului cand vine vorba despre ceea ce il/o face fericit/a. Schimbarile sunt normale intr-o relatie. Trebuie sa urmezi cursul evenimentelor, altfel plictiseala va stinge flacara care va alimenta odata iubirea.

5. Dispare atractia
Ce omoara atractia? Inabilitatea de a te distra. Va pierdeti intr-o rutina din care nu puteti iesi. Incetati sa mai iesiti seara in oras sau sa mai faceti lucruri speciale unul pentru celalalt. In majoritatea cazurilor, nu are nimic de-a face cu aspectul fizic, ci cu lucrurile care au ramas nespuse sau nefacute. Te-ai indragostit de acea persoana din mai multe motive. Trebuie sa revizuiesti acele parti ale relatiei. Atractia apare datorita aprecierii si compasiunii.

6. Porti ranchiuna
Nimic nu este mai nociv decat amintirea tuturor resentimentelor si dusmaniilor din trecut. Citatul iarta si uita nu se aliniaza foarte bine cu situatia in care noi continuam sa evocam memorii dureroase din trecut, cand le readucem mereu in discutie si le aruncam in fata. Este greu sa treci peste astfel de probleme daca faci contabilitate din ceea ce partenerul tau a facut si te-a deranjat.

Niciunul dintre voi nu va putea evolua. Fie dai drumul trecutului, fie treci pur si simplu peste. Niciunul dintre voi nu poate intretine o relatie fericita daca retraieste supararea din trecut.

7. Minciuna
Inselatul si alte secrete distrug relatiile. Nu doar infidelitatea distruge increderea, ci si aspectele tinute secrete. S-ar putea ca partenerul tau sa aiba un cont secret in banca, sa fie consumator de droguri sau sa isi fi pierdut locul de munca. Ascunderea acestor aspecte este similara minciunii. Dizolva toata credibilitatea relatiei. Comunicarea este inceputul pentru descoperirea tuturor acestor lucruri.

8. Nimeni nu accepta sa faca compromisuri

Toate relatiile ajung intr-un punct in care egoul fiecaruia dintre parteneri incepe sa dicteze. Nu iti mai pasa de sentimentele celuilalt si vrei doar ceea ce iti doresti; cand iti doresti. Chiar si dupa certuri sau discutii, nimeni nu vrea sa faca vreun compromis. Astfel, incep sa iasa la iveala lipsa de respect si de iubire. Nu poti iubi fara a oferi si a primi. Nu poti gasi pacea fara compromisuri.

9. Povestea s-a sfarsit
Te-ai casatorit crezand ca acea persoana este printul sau printesa ta. Credeai ca ai gasit povestea cu traitul pana la adanci batraneti. Din pacate, ce nu se spune in acele povesti pentru copii este ca dupa iubire vin si cheltuielile pentru castel, intretinerea terenului si toate celelalte probleme nestiute, dar reale.

Ai cunoscut pe cineva; o persoana adevarata. Ti-ai creat o idee despre acea persoana, iar dupa o vreme, potiunea iubirii s-a evaporat si ai inceput sa te lovesti de realitate. Se poate intampla ca unii oameni aflati in relatii sa realizeze ca sunt incompatibili o data ce incep sa se cunoasca mai bine.

Trebuie sa impartasesti aceste lucruri cu cealalta persoana; ambii trebuie sa invatati sa fiti indivizi care au interese si hobbyuri separate, poate chiar si prieteni diferiti. Codependenta nu va fi niciodata un motiv bun pentru a ramane intr-o relatie.

10. Iubirea nu era tocmai iubire
Uneori, incurcam dorinta cu iubirea. Ceea ce noi consideram pasiune si acceptare adevarata era de fapt influenta poftei trupesti. Daca o relatie a inceput de la o aventura sau de la o intalnire fara interese, cel mai probabil ca incurcati dorintele carnale cu iubirea adevarata.

Dragostea nu are perioada de expirare. A nu se intelege ca relatiile nu vor trece prin perioade mai nefericite. Cresterea copiilor este brutala pentru orice relatie.

Totodata, oamenii trec prin schimbari dificile de-a lungul vietii: imbolnaviri, probleme financiare si alte transformari esentiale. Dar, cand esti intr-o relatie adevarata, va exista angajamentul si alegerea de la bine si la greu. Dorinta carnala scade cand toate responsabilitatile incep sa va acapareze.

Relatiile nu vor fi niciodata perfecte. Puteti cauta ajutor prin grupuri de sustinere, terapeuti si prieteni. Aminteste-ti motivele pentru care te-ai indragostit de aceasta persoana. Adu-ti aminte de toate momentele in care el/ea ti-a creat o bucurie. Axeaza-te pe aceste aspecte si incearca sa creezi un mediu fericit pentru ambii.

3 thoughts on “10 motive pentru care oamenii nu se mai iubesc

  1. Consider ca acest articol ar putea genera discutii interesante si ar putea fi folosit ca punct de plecare pentru alte cercetari pe aceeasi tema. Felicitari autorului pentru munca depusa!

  2. Mi-a placut cum au fost prezentate argumentele si exemplele din articol, care au contribuit la intelegerea mai profunda a temei abordate. Este un material bine documentat si bine scris.

  3. Articolul este foarte interesant, oferind o perspectiva noua asupra subiectului. Autorul a reusit sa adune informatii relevante si sa le prezinte intr-un mod accesibil cititorilor.

Comments are closed.