Trecerea timpului poate duce, in multe cazuri, la probleme de somn, fie ca este vorba de adormit sau de mentinerea somnului in timpul noptii.

Motivele sunt diverse si nu toate au de-a face cu simplul proces de imbatranire, dar adevarul este ca nevoia de un somn bun in multe cazuri nu este satisfacuta.

Trebuie sa recunosti ca dimineata dupa o noapte de somn prost este foarte grea… Si, de asemenea, ca nu esti aceeasi persoana ca si cum ai fi dormit ca un bebelus.

Este chiar mai rau atunci cand dormi prost timp de mai multe zile la rand. Somnul are o importanta enorma in rutina noastra si in viata in general.

Asa cum probabil ti s-a intamplat si tie, atunci cand nu dormi bine observi asta foarte mult a doua zi, de aceea, vrem sa-ti oferim cateva sfaturi pentru a imbunatati calitatea somnului; si una este sa dormi si alta este sa te odihnesti.

Mentine aceleasi ore de culcare si de trezire, in fiecare zi

Chiar daca pare un moft, aceasta regula are rolul de a ajuta organismul sa isi regleze bioritmul specific.

In timp, organismul se va obisnui singur cu aceeasi ora de trezire, fara a mai avea nevoie de ceas desteptator.

Nu uita, insa, ca e important sa pastrezi acelasi ritm si in timpul weekendului, altfel, tot efortul din timpul saptamanii este in zadar!

Renunta la Social Media, telefon sau tableta, inainte de culcare

Ecranul telefonului sau al tabletei reduc productia de melatonina si determina creierul sa stea treaz!

In plus, stirile pe care le citesti in timp ce te pregatesti sa dormi pot agita somnul, in loc sa te linisteasca.

Invata, deci, sa nu mai folosesti aceste dispozitive cu minim o ora-doua inainte de culcare .

Evita cafeaua, tutunul, alcoolul

Cafeaua, tutunul si alcoolul actioneaza ca niste stimulente pentru creier si pot interfera cu somnul, alterand, mai ales, calitatea acestuia.

De exemplu, efectul cafeinei se poate pastra chiar si opt ore dupa ce este consumata, asa ca, ai grija cand bei ultima ceasca de cafea din timpul zilei.

Include exercitiul fizic in rutina zilnica

Un minim de 20-30 de minute de exercitiu fizic moderat in fiecare zi ajuta la un tonus si un echilibru psihic bun.

Ai grija sa le incluzi in rutina de zi cu zi, chiar daca e vorba de o iesire cu bicicleta prin parc, o plimbare in ritm alert sau de jogging!

Acest tip de efort nu e recomandat, totusi, inainte de culcare, fiindca organismul isi poate creste, in acest fel, temperatura, iar somnul devine mai agitat.

Citeste continuarea aici: Sfaturi pentru a imbunatati calitatea somnului