Oamenii de stiinta au descoperit o proteina unica ce descopera prezenta unui HIV inactiv dintr-un organism. Sa simti aceste ascunzisuri ale virusului este ceva ce cercetatorii incearca sa descopere de decenii. Acum ca exista o directie, descoperirea ar putea grabi obtinerea unui remediu.

Gratie terapiilor antiretrovirale moderne, pentru multi oameni HIV-ul nu mai este sentinta la moarte ce era odata. Insa in continuare nu avem o modalitate sigura in functionare de a il elimina in permanenta din sistemul unei persoane.

Medicamentele pot mentine virusul in frau, dar din pacate, HIV-ul detine o arma puternica – se depoziteaza in rezerve secrete ale sistemului imunitar. Acolo ramane in stare latenta pana cand se imbunatatesc conditiile pentru a putea iesi din nou.

Acesta este motivul pentru care oamenii infectati cu HIV cheltuie o viata intreaga bani pe medicamente scumpe, pentru ca virusul se poate intoarce in doar cateva saptamani, din starea sa latenta, daca se opreste tratementul medicamentos.

Acele rezerve ascunse ale HIV-ului se afla in celulele cu durata mare de viata ale sistemului imunitar, precum celulele T in repaus. Pentru ca virusul afecteaza aceste celule si integreaza materialul sau genetic in ADN-ul pacientului, face ca rezervele de celule T in repaus sa fie foarte greu de doborat.

Acum, o echipa de cercetatori francezi a reusit sa obtina aceasta descoperire importanta in ceea ce priveste HIV, descoperind un biomarker care exista doar pe suprafata celulelor T care gazduiesc virusul latent.

„Inca din 1996, visul a fost sa ucizi toate aceste celulele raufacatoare in ascunzisul lor, dar n-a existat nicio modalitate de a face acest lucru pentru ca nu exista nicio modalitate de a le recunoaste”, a spus Monsef Benkirane, specialist in virusuri, de la Universitatea Montpellier din Franta.

Echipa lui Benkirane a descoperit ca o anumita proteina, numita CD32a, se afla pe suprafata celulelor T care au o infectie cu HIV latenta, dar care nu se afla pe celulele T neinfectate sau chiar a celulelor T infectate cu HIV activ.

Citeste continuarea articolului aici: HIV-ul care sta la panda, detectat de oamenii de stiinta intr-o descoperire de biomarkeri